Selecteer een pagina

Nicaragua

Hoofdstad

Managua

 

Staatsvorm

Republiek

 

Oppervlakte

121.000 km²

 

Aantal inwoners

5,9 miljoen

 

Bevolkingsdichtheid

46 per km²

 

Officiële taal

Spaans

 

Overige talen

Chibcha

 

Religies

Katholiek 85%, protestants 15%

 

Economie

Landbouw 28%

 

Ligging en landschap

Coördinaten

13 00 N, 85 00 W

 

Continent

Latijns-Amerika

 

Aangrenzende landen

Costa Rica en Honduras

 

Aangrenzende zeeën

Caribische zee en de Grote Oceaan

Met een oppervlakte van 129.494 vierkante kilometer (3,1 maal Nederland) is Nicaragua het grootste land van

Midden-Amerika. Het deelt zijn grenzen in het noorden met Honduras, in het zuiden met Costa Rica, in het oosten met de Caribische Zee en in het westen met de Stille Zuidzee. De belangrijkste regio’s in Nicaragua zijn het laagland aan de Stille Zuidzee met bijna veertig vulkanen, het centrale bergmassief dat bijna tot aan de grens met Costa Rica reikt, en de laaglanden aan de Caribische zee, een dunbevolkt gebied met veel tropisch regenwoud.

De hoogste berg is de Pico Mogoton (2107 meter). In het zuidwesten liggen twee grote meren, Lago de Managua en Lago de Nicaragua (148 kilometer lang en 55 kilometer breed), tevens het grootste meer in Midden-Amerika.

 

Flora en fauna

Nicaragua heeft tal van beschermde gebieden, zoals het regenwoud, de vulkanen en het reservaat. Er zijn gebieden die voor toeristen niet toegankelijk zijn, maar gelukkig zijn er nog genoeg andere natuurgebieden te bezichtigen. Een interessante bezienswaardigheid is het Lago (meer) de Nicaragua, met zijn vierhonderd eilandjes. Dit eilandengebied staat bekend om haar schitterende natuur. Hier leven ook ongewone vissoorten, waaronder de enige zoetwaterhaai ter wereld. Ook komen er veel verschillende soorten vogels voor. Op het grootste eiland Ometepe bevinden zich twee vulkanen. Ook zijn er schitterende stranden en vele wandelroutes.

Het beschermde regenwoud in het noordoosten van het land bevat een overvloed aan diersoorten waaronder poema’s, jaguars, krokodillen, slangen, luiaards, zeekoeien en brul- en slingerapen. Enkele vogelsoorten in dit gebied zijn de kolibrie, de rode ara en de quetzal. De quetzal is de heilige vogel van de oude Maya’s. Hij is te herkennen aan zijn zeer lange groene staartdekveren.

 

Klimaat

Nicaragua (Managua)

 

Bewerken
Jan Feb Mrt Apr Mei Juni Juli Aug Okt Sept Nov Dec
C 29 28 29 30 31 29 29 29 29 29 29 29
Mm 2 4 3 4 136 137 132 121 213 315 42 10

 

 

Nuttige adressen

Ambassade Nicaragua in Nederland

Statenlaan 52

2585 GP Den Haag

Tel: 070-322 5063

Fax: 070-350 8331

 

Consulaat Nicaragua in Nederland

Sumatrastraat 336

2585 CZ Den Haag

Tel: 070-306 1742

Fax: 070-350 8331

 

Ambassade Nederland in Nicaragua

Calle Erasmus de Rotterdam 78

Carretera a Masaya km 5

Del Colegio Teresiano 1c al sur, 1c abajo

Managua

Nicaragua

Tel: 00-505-2276 8630

Tel: 00-505-8853 3668 (noodgevallen buiten kantooruren)

 

Drinkwater

Er wordt afgeraden om het leidingwater te drinken. In winkels kunt u flessen mineraalwater kopen.

 

Elektriciteit 

120 volt. Stopcontacten hebben rechthoekige gaten en zijn geaard of ongeaard. U hebt een verloopstekker van het type A of B of een wereldstekker nodig.

 

Eten en drinken

De Nicaraguaanse keuken is vrij eenvoudig en is te vergelijken met de Mexicaanse keuken. Er wordt veel gebruik gemaakt van bonen, maïs, rijst, kaas, tortillas en kip.

 

Fooi

Het geven van een fooi is niet verplicht, maar wordt wel erg gewaardeerd. In de grotere en duurdere hotels en restaurants is meestal al 10% fooi bij de rekening inbegrepen. In de kleinere restaurants kunt u uitgaan van ca. 5 tot 10%.

 

Fotograferen

U kunt bijna overal fotograferen en filmen. Als dit niet toegestaan is, wordt dit aangegeven. Wilt u mensen op de foto zetten, vraag dan vooraf om toestemming.

 

Geldzaken

De munteenheid in Nicaragua is de Córdiba. In de grotere steden kunt u pinnen bij de bank BAC. Alleen in hotels en grote restaurants worden creditcards geaccepteerd. Amerikaanse Dollars kunt u op vertoon van uw paspoort ook bij de bank worden wisselen. Euro’s kunt u op enkele plekken wisselen.

 

Grensdocumenten

Lees meer over de benodigde grensdocumenten en eventuele visa.

 

Inentingen

Voor een reis naar Nicaragua worden verschillende vaccinaties aangeraden. Voor een compleet overzicht van de gebieden en beschermende maatregelen die u kunt treffen, verwijzen wij naar lcr.nl. Voor meer informatie raden wij u aan contact op te nemen met uw huisarts of de GGD.

 

Nationale feestdagen

1 januari                 Nieuwjaarsdag

Divers                     Witte Donderdag

Divers                     Goede Vrijdag

1 mei                         Dag van de arbeid

19 juli                        Sandinistische Revolutie Dag

14 september      Slag bij San Jacinto

15 september      Onafhankelijkheidsdag

25 december        Kerst

 

Souvenirs

Er is van alles te koop! Tip: zorgt u er voor dat uw koffer op de heenreis niet al te vol zit, want daar krijgt u zeker spijt van. Vooral op de vele kleine, kleurrijke marktjes is van alles te koop.

 

TELEFONEREN

Als u vanuit Nicaragua naar Nederland wilt bellen, gebruik dan 0031 of +31.

 

TIJDSVERSCHIL

In Nicaragua is het 7 uur vroeger later dan in Nederland. In onze zomertijd, tussen de laatste zondag in maart en de laatste zondag in oktober, is het 8 uur vroeger.

 

REISTIJD

De reistijd is gemiddeld 15 uur.