Selecteer een pagina

Dominicaanse Republiek

Hoofdstad

Santa Domingo

 

Staatsvorm

Republiek

 

Oppervlakte

48.671 km²

 

Aantal inwoners

10.6 miljoen

 

Bevolkingsdichtheid

220 per km²

 

Officiële taal

Spaans

 

Religie

Katholiek 95%

 

Economie

Agricultuur 6%, Industrie 29,1%,

 

Ligging en landschap

Coördinaten 

18° 29′ NB, 69° 57′ WL

 

Continent

Latijns Amerika

 

Aangrenzende landen

Haïti en Puerto Rico

 

Aangrenzende zeeën 

Caribische Zee en de Stille Oceaan

De Dominicaanse Republiek is een land op het eiland Hispaniola, in het Caribisch gebied. Het heeft betrekking op ongeveer tweederde van het eiland. In het westen grenst het aan Haïti, naar het oosten ligt het eiland Puerto Rico, Noord-Atlantische Oceaan en het zuiden aan de Caribische Zee. De Republiek werd uitgeroepen op 27 februari 1844. De hoofdstad Santo Domingo de Guzmán ligt aan de zuidkust en in 1498 is ontstaan uit de gebouwd in 1496 La Nueva Isabela.

 

Flora en fauna

Een bijzondere soort die je kunt vinden in de droge delen van het eiland is de neushoorn leguaan, een grijs-bruine leguaan kan groeien tot 1,20 meter lang. Dit dier dankt zijn naam aan de drie kegelvormige hoorns op de neus van de mannetjes. Bij vrouwen is het moeilijk te zien. Deze leguaan komt alleen op het eiland Hispaniola en, ondanks de beschermde status die hij heeft wordt haar voortbestaan bedreigd. Enerzijds is dit te wijten aan het verlies aan geschikte habitat. Daarnaast zijn veel leguanen slachtoffer geworden van honden, katten en varkens en er wordt op ze gejaagd voor hun vlees en voor de handel. Opvallend zeezoogdieren zijn de manatee of zeekoe. Deze komen het meest voor in de wateren in het noorden en in het zuidwesten van het eiland. Het aantal van lamantijnen is sterk gedaald in de afgelopen decennia door overbejaging en verlies van geschikt habitat. Hoewel vissers weten dat het een beschermde soort is, blijven ze de lamantijn vangen om het vlees te verkopen op de lokale markt. Ook sterven ze omdat ze verstrikt raken in visnetten of onder zeil boten terechtkomen. Ten noorden van het eiland is de Sanctuario Puerto Plata. Dit beschermde mariene gebied staat bekend om de bultrug walvissen die hier de winter door brengen om zicht te reproduceren. Sinds 1985 is dit een populaire plek om walvissen te spotten, dit zorgde dat walvissen spotten een belangrijke bron van inkomsten voor de Dominicaanse Republiek is geworden. De beste kans op het zien van deze walvissen heb je tussen half januari en half maart.

 

Klimaat

Santa Domingo

Bewerken
Jan Feb Mrt Apr Mei Juni Juli Aug Sept Okt Nov Dec
C 28 28 29 30 31 31 32 32 32 31 30 29
Mm 56 48 38 76 186 152 152 163 172 165 112 63

 

Drinkwater

Het is niet aan te raden om het water uit de kraan te drinken. In winkels kut u flessen mineraalwater te kopen.

 

Elektriciteit 

110 volt. Stopcontacten hebben rechthoekige gaten en zijn geaard of ongeaard. U hebt een verloopstekker van het type A of B of een wereldstekker nodig.

 

Eten en drinken

Het eten in de Dominicaanse Republiek staat bekend om zijn eenvoud en de mix van verschillende keukens. Het land heeft vooral invloeden van de Spaanse, Afrikaanse en Taíno cultuur. Natuurlijk, de keuken van de Dominicaanse Republiek maakt ook gebruik van vele exotische ingrediënten. Het verschillende fruit dat wordt gegeten groeit overal op het eiland. Bij het ontbijt, diner, maar ook op andere momenten genieten de Dominicanen van hun ananas, passievrucht, papaya en banaan. In tegenstelling tot deze vruchten, is de mango gebonden aan een seizoen. Bent u meer avontuurlijk ingesteld, probeer dan een “Jagua” of “sapote”. In de middag wordt meestal een combinatie van rijst, bonen en vlees gegeten in de Dominicaanse Republiek. Dit gerecht “La Bandera Dominica” ( “Dominican flag”) en wordt beschouwd als het nationale gerecht van de Dominicaanse Republiek.

 

Fooien

Fooi in de horeca is afhankelijk van de vraag en of de servicekosten (tien procent) extra op het oorspronkelijke bedrag plus btw wordt berekend. Als er geen service charge op de factuur staat dan wordt een fooi van 10% als normaal beschouwd. Als u zeer tevreden bent met de service kan u natuurlijk altijd iets extra’s te geven. Bagage dragers, betaal je 1-2 dollar per koffer of tas. 

 

Fotograferen

U kunt bijna overal foto’s maken en filmen. Als dit niet is toegestaan, wordt dit aangegeven. Wil je lokale mensen op de foto, vraag dan om toestemming.

 

Geld

De valuta waarin u betaalt op de Dominicaanse Republiek is met de Dominicaanse peso (RD $). Bij banken of wisselkantoors kan je onze euro ruilen voor pesos. In hotels kun je vaak wisselen, maar je krijgt vaak met een ongunstige wisselkoers te maken. In toeristische gebieden kun je vaak betalen met Euro’s of Amerikaanse dollars. Geld opnemen kan bij geldautomaten, wel geldt er vaak een toeslag. Het bedrag wat je kan pinnen uit de geldautomaten is lager dan wat we gewend zijn in Europa en soms moet je echt op zoek naar een plek om veel geld te trekken uit de muur. Creditcards kan op vrij veel plaatsen, maar niet in alle hotels en restaurants. Vaak is er een (forse) toeslag voor betalingen met creditcard.

 

Grensdocumenten

Om te reizen naar de Dominicaanse Republiek heeft u een paspoort nodig dat geldig is voor ten minste zes maanden op het moment dat je aankomt in de Dominicaanse Republiek. Kinderen moeten hun eigen paspoort hebben. Bij aankomst in de Dominicaanse Republiek moet je een toeristenvisum te kopen. Dit is 30 dagen geldig. Als je langer wilt verblijven dan moet je een ‘lang verblijf exclusief ” betalen bij vertrek uit de Dominicaanse Republiek. Dit is afhankelijk van de lengte van het extra verblijf. De invoer van alle soorten drugs is ten strengste verboden. Overtreding zal streng worden gestraft, ongeacht de omstandigheden waaronder u de drugs heeft verkregen.

 

Vaccinaties

Een reis naar de Dominicaanse Republiek brengt een aantal gezondheidsrisico’s met zich mee. Zo is er een verhoogd risico op hepatitis A en in mindere mate hepatitis B. en muggen met het dengue virus (knokkelkoorts)). Het risico op malaria verandert regelmatig, dus het verzamelen van tijdige en accuraat advies over het risico van malaria is daarom raadzaam.
Een specifiek risico bestaat in het noorden van de Caribische zee wat is vergiftigt met het gif ciguatoxine. Dit gif wordt geproduceerd door algen nadat het in de voedselketen terechtkomt. De kleine vissen nemen het gif op en de grotere vissen eten de kleinere vissen en de grootste vis kan de hoogste concentraties van dit gif bevatten. Ciguatoxine is een gif dat bijna niet wordt afgebroken, het wordt verhoogd als je het verder komt in de voedselketen. Het gif is eveneens hittebestendig, waardoor het bakken, grillen of koken van de vis niet helpt tegen de giftigheid. Wie een ciguatera vis eet die is verontreinigd met ciguatoxine kan ziek worden, deze ziekte kan maanden tot jaren duren en is niet te behandelen. Het is daarom aan te raden om lokaal gevangen grote vis, met inbegrip van snapper en makreel te vermijden. Kraanwater kan darminfecties veroorzaken. Daarom wordt geadviseerd leidingwater niet te gebruiken als drinkwater. Gebruik mineraalwater uit verzegelde flessen, ook voor het spoelen van de mond na het poetsen. Medische zorg in de Dominicaanse Republiek is eenvoudig maar meestal voldoende. In afgelegen gebieden van de Dominicaanse Republiek, kan de afstand tot een medisch centrum of ziekenhuis een heel eind zijn. Momenteel zijn er geen vaccinaties nodig. Voor de meest actuele situatie, moet u de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) te raadplegen.

 

Nationale feestdagen

1 januari – Nieuwjaarsdag
6 januari – Drie Koningen
21 januari – Dia de Nuestra Señora de la Altagracia
26 januari – Natalicio de Duarte
27 februari – Onafhankelijkheidsdag
1 mei – Dag van de Arbeid
16 augustus – Dia de la Restauración
24 september – Dia de Nuestra Señora de las Mercedes
6 november – Dag van de Grondwet
25 december – Kerstmis