Selecteer een pagina

Cuba

Hoofdstad

Havana

Staatsvorm

Socialistische republiek

Oppervlakte

110.861 km²

Aantal inwoners

11.451.652

Bevolkingsdichtheid

103.3 per km²

Officiële taal

Spaans

Religies

Katholiek 40%, kleine minderheden van protestanten en Afrikaanse spiritisten, niet gelovig 50%

Economie

Diensten 47%, industrie 29%, landbouw 24%

Ligging en landschap

Coördinaten

21 30  NB, 80 00  WL

Continent

Zuid-Amerika (Centraal Amerika en de Cariben)

Aangrenzende landen

Verenigde Staten (Florida), Bahamas, Jamaica, Cayman Eilanden Hispaniola (Haïti en Dominicaanse Republiek) en het Mexicaans schiereiland Yucatán.

Aangrenzende zeeën

Atlantische Oceaan, Caribische Zee en Golf van Mexico

Cuba behoort tot de Grote Antillen en is met een oppervlakte van 110.922 km² het grootste eiland van het Caribisch gebied en ongeveer tweeënhalf keer zo groot als Nederland. Ten zuiden van Cuba ligt het eiland Jamaica, terwijl u ten oosten van Cuba het eiland Hispaniola (Haïti en Dominicaanse Republiek) kunt vinden. Het noorden van Cuba grenst aan de straat van Florida. Op Cuba kunt u kennis maken met een veelzijdig en betoverend landschap bestaande uit grillige rotskusten, parelwitte stranden en hoogoprijzende berggebieden met als hoogste top de Pico de Turquino (1945 m) in de Sierra Maestra, gelegen in het oosten. Andere bergketens zijn de Sierra de los Organos in het westen en de Sierra del Escambray in het midden van het land. In de hooglanden plant men koffie. De fraaiste fijnkorrelige zandstranden vindt u langs de noordkust van het eiland. In het westen, met name in de beeldschone vallei van Viñales wordt de wereldberoemde Cubaanse tabak verbouwd.

Flora en fauna

De natuur op Cuba is met bijna 8000 plantensoorten en talloze diersoorten veelzijdig te noemen. Naast de vele suikerriet-, koffie- en rijstplantages zijn het mangroven en tabaksplantages die hier het beeld bepalen. De kustwateren herbergen een grote variëteit aan schaaldieren en vissoorten. Van de vele vogelsoorten is slechts éénderde deel inheems, de overige zijn trekvogels van elders. Er leven twee soorten krokodillen (bij de wet beschermd) en vele schildpadden, leguanen en andere reptielen.

Klimaat

Op Cuba heerst een subtropisch klimaat met het gehele jaar dagtemperaturen die variëren tussen de 26 C en 30 C. Het eiland kent twee seizoenen: de droge tijd en de regentijd. De regentijd loopt van juni tot en met november. De buien zijn doorgaans kort en hevig, maar ook dan komt de zon al weer snel tevoorschijn. In het westen valt over het algemeen iets meer regen dan in het oosten.

Officieel loopt het orkaanseizoen van 1 juni t/m 30 november, maar met name aan het einde van de zomer (oktober/november) kan een cycloon (wervelstorm) Cuba bereiken. Het land is hier echter zeer goed op ingesteld.

Cuba

Havana

Bewerken
Jan Feb Mrt Apr Mei Juni Juli Aug Sept Okt Nov Dec
C 25 26 27 29 30 30 31 31 30 28 27 26
Mm 64 69 46 54 98 182 106 100 144 181 88 58 

Santiago de Cuba

Bewerken
Jan Feb Mrt Apr Mei Juni Juli Aug Sept Okt Nov Dec
C 28 28 29 30 31 32 32 31 31 30 30 29
Mm 44 18 35 50 171 114 75 112 95 356 78 42

 

Nuttige adressen

Cubaans Toeristisch Informatie Centrum

Postbus 179

8100 AD Raalte

Tel: 0412-628489

Fax: 0412-656891

Ambassade van de Republiek Cuba

Scheveningseweg 9

2517 KS Den Haag

Drinkwater

Het drinkwater op Cuba is van goede kwaliteit maar toch wordt aangeraden om flessen water te kopen.

Eten en drinken

Het levensmiddelenaanbod op markten en in winkels is karig en veelal gerantsoeneerd. Bovendien ontbreekt het veel Cubanen aan geld om fruit, vlees en groenten te kopen. Restaurants hebben vaak een uitgebreide menukaart waarvan slechts een klein gedeelte werkelijk beschikbaar is. Dit in tegenstelling tot de toeristische centra en de hotels, waar een overvloed aan voedsel aanwezig is en waar de smaak van het eten is aangepast aan de toeristen. Eventuele tekortkomingen laten zich gemakkelijk wegspoelen met een fantasierijke rumcocktail. Van de Cubaanse keuken zelf zult u niet afvallen. Als basis voor de warme maaltijden wordt meestal gebruik gemaakt van rijst met bonen, varkensvlees, vet en kruiden. Het vaakst zult u op Cuba varkens- en kippenvlees krijgen. Populair is het speenvarken, dat doorgaans in de openlucht aan een spies boven het vuur hangt.

Cuba is een echt cocktail-eiland. De nationale drank is rum, dat gemaakt wordt van suikerriet. De rum wordt niet alleen veel in cocktails gebruikt, maar ook puur gedronken. Het bekendste drankje is zonder twijfel de ‘Cuba Libre’ bestaande uit een mengsel van rum, citroen, Coca-Cola en ijs. Misschien wat minder bekend, maar zeker de moeite van het proberen waard is de ‘Daiquirí’, dit is een mengsel van witte rum, suiker, limoensap en geschaafd ijs. Daiquirí is vernoemd naar een strand dat gelegen is in de buurt van Santiago de Cuba. Verder geniet het drankje ‘Mojito’ grote bekendheid; dit populaire mengsel bestaat uit suiker, limoensap, rum, mineraalwater, angostura bitter en zes tot acht blaadjes mint. Cuba kent niet alleen prima cocktails maar ook goede biersoorten, zoals Bucanero en Cristal. Bucanero is een wat zwaarder bier, Cristal wat lichter. Cubaanse koffie lijkt op espresso en is heerlijk van smaak. Thee treft u buiten de toeristische centra zelden niet altijd aan. In alle kiosken kunt u flesjes mineraalwater en frisdrank kopen. Verder zijn er overal verse fruitcocktails te verkrijgen.

Fooi

In horecagelegenheden moet u er rekening mee houden dat men bij uw rekening vaak, maar zeker niet altijd, 10% servicekosten optelt. Ook toeristische dienstverleners verwachten vaak een fooi. Dit is een belangrijk deel van hun salaris.

Fotograferen

Cuba is een bijzonder fotogeniek land waar u bijna overal kunt fotograferen en filmen. Bij militaire objecten is het echter verboden en in musea kunt u het beste even vragen of het geoorloofd is. Vraag ook eerst om toestemming voordat u mensen op de foto zet.

Geldzaken

Op Cuba kent men twee verschillende munteenheden: de Cubaanse peso’s, oftewel Moneda Nacional (MN), en de Peso Convertible (CUC). De Cubanen krijgen hun salaris in Cubaanse peso’s uitbetaald, maar luxe goederen moeten ook de Cubanen in CUC betalen. Toeristen maken meestal gebruik van de CUC, maar iedere toerist kan ook gewoon betalen met de Cubaanse peso, zoals in taxi’s, op straat, in winkels, het openbaar vervoer en in restaurants waar met Cubaanse peso’s kan worden betaald. Vanaf 8 november 2004 is het niet meer toegestaan te betalen met dollars. Voor de Euro is de internationale wisselkoers van toepassing.  De situatie op Cuba verandert door de recente politieke ontwikkelingen snel. Zo duiken er steeds meer pinautomaten in het straatbeeld op. Pinnen is echter alleen mogelijk met een Visacard (en bijvoorbeeld niet met een Mastercard of uw reguliere pinpas). Met uw Mastercard kunt u eventueel wel geld opnemen bij de bank (op vertoon van uw paspoort), maar de rijen zijn lang. Creditcards uitgegeven door Amerikaanse banken (bijvoorbeeld American Express) kunnen helemaal niet worden gebruikt. Daarom adviseren wij u nog steeds om voldoende euro’s mee te nemen (en geen dollars).

Grensdocumenten

Lees meer over de benodigde grensdocumenten en eventuele visa.

Inentingen

Voor een reis naar Cuba worden inentingen en voorzorgsmaatregelen aanbevolen. Voor een compleet overzicht van de gebieden en beschermende maatregelen die u kunt treffen, verwijzen wij naar lcr.nl. Voor meer informatie raden wij u aan contact op te nemen met uw huisarts of de GGD.

Nationale feestdagen

1 januari                 Nieuwjaarsdag en Bevrijdingsdag

2 januari                 Overwinning van het leger

6 januari                 Driekoningen

24 maart                 Witte donderdag

25 maart                 Goede vrijdag

27 en 28 maart      Pasen

1 mei                       Dag van de arbeid

25 t/m 27 juli          Bestorming van de Moncada Kazerne

30 juli                       Dag van de Martelaren der Revolutie

15 augustus           Maria Hemelvaart

10 oktober             Onafhankelijkheidsoorlogen dag

1 november           Allerheiligen

8 december           Maria Onbevlekte ontvangenis

25 december         Kerstmis

Reistijd

De vliegtijd naar Cuba is circa 9/10 uur.

Tijdsverschil

Op Cuba wordt ook de zomer- en wintertijd gehanteerd. Afhankelijk van de periode waarin u reist is het tijdsverschil 5 of 6 uur.

Souvenirs

Voor weinig geld kunt u op Cuba mooie souvenirs kopen, o.a. schilderijen, keramiek, leer en papier-maché. Natuurlijk zijn ook sigaren en rum overal te krijgen. Koopt u deze in een staatswinkel dan bent u verzekerd van de kwaliteit en de echtheid.